Explorers

Hoe ‘werkt’ de explorergroep?
De explorergroep is maar klein (10-15 personen) en zien we eigenlijk als een soort vriendengroep. Als er problemen zijn lossen we die met z’n allen op. Daarin komt eigenlijk het grote verschil met de jongere speltakken naar voren, namelijk dat er geen leiding meer is…..Dat klinkt misschien een beetje vreemd, en natuurlijk zijn we gewoon volwaardig scoutingleiding, maar bij de explorers noemen wij ons zelf altijd begeleiding. We beslissen alles met elkaar, we maken samen een programma, en we organiseren onze activiteiten en kampen ook samen. De begeleiding is ervoor om alles in goede banen te leiden, en natuurlijk om in te grijpen als dat nodig is.

We zijn ook een groep die naar de toekomst kijken, want na de explorer groep stopt de scouting in principe. Daarom bestaat de mogelijkheid om door te groeien naar andere speltakken om daar als leiding aan de slag te gaan. Als explorer groep bereiden we de jongens daar een klein beetje op voor, door ze o.a. zelf het kamp te laten organiseren en ook het voorbereiden en draaien van een opkomst hoort daarbij. Maar voor dit zover zullen ze nog zeker 2 tot 3 jaar 'gewoon' explorer zijn.

Wat doen we zoal?
Ons programma wijkt qua onderdelen niet veel af van bijvoorbeeld de verkenners. Denk bij deze onderdelen dus aan EHBO, sport en spel, kaart en kompas en dergelijke. De invulling van de zaterdagmiddag is wel iets anders: we openen om 2 uur, daarna bespreken we onder het genot van een bakje koffie of fris het programma van die dag, voorbereidingen voor komende opkomsten en natuurlijk de laatste nieuwtjes. Vervolgens gaan we gewoon aan de slag met het programma. Rond half 6 sluiten we, daarna kan iedereen nog even blijven hangen voor een drankje.

Ook houden we geregeld een overnachting op het clubhuis, dat kan bijvoorbeeld zijn als we de sinterklaasopkomst van de welpen organiseren, een filmavond houden of ons eigen hok weer een keer in de verf willen zetten.

In de zomer gaan we ook met z'n allen op kamp en dan valt in principe in dezelfde week als dat van de andere speltakken (dat is de eerste week van de basisschoolvakanties). Als explorergroep gaan we dan meestal naar het buitenland, bijvoorbeeld Luxemburg of Duitsland. Daarbij huren we vaak een busje of een aanhanger zodat we daar mobiel zijn, en de ouders niet een hele dag heen en weer hoeven te rijden.

Contact opnemen met de begeleiding van de Explorers:

Captcha Code